یکی از ایرادات شایع میان مراجعه کنندگان جراحی بینی ، وجود پولیپ بینی است. این عارضه می تواند عملکرد دماغ را تحت تاثیر قرار دهد. به همین منظور فرد تصمیم به انجام جراحی می گیرد. در مقاله صفر تا صد پولیپ موجود در بینی با دکتر شروین سپنج ، دارای بورد تخصصی گوش ، حلق و بینی در تهران ، همراه باشید.

 

پولیپ بینی

پولیپ بینی چیست ؟

پولیپ ها نوعی از غده ها با شکل اشکی و حالتی نرم هستند که در بینی و سینوس ها به وجود می آیند و بدلیل سرطانی نبودن نگران کننده نیستند ؛ اما این غدد می توانند در عمل تنفس اختلال ایجاد کنند.

علائم پولیپ چیست ؟

پولیپ بینی علائمی بسیار مشابه با آلرژی دارد. گرفتگی همیشگی بینی ، اختلال در حس بویایی و عفونت های پی در پی از مهم ترین نشانه های آن هستند.

پولیپ در چه سنی بیشتر شایع است ؟

شیوع این مشکل موجود در بینی معمولا از 20 سالگی به بعد شروع می شود. این بیماری معمولا در کودکان اتفاق نمی افتد. اگر کودکان با ناراحتی هایی مثل گرفتگی بینی و عفونت های انتهایی گلو درگیر باشند باید مسئله لوزه سوم در آنها بررسی شود.

عوارض پولیپ بینی

  • خروپف
  • سردرد شدید
  • تنگی نفس
  • وجود ترشحات انتهای بینی
  • وجود ترشحات انتهای حلق
  • از دست رفتن حس بویایی
  • احساس گرفتگی در بینی و آبریزش بینی

 

پولیپ بینی

درمان پولیپ

اولین راه درمانی پزشک به چه صورت است ؟

هنگامی که شخص با این مشکل روبرو می شود باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نماید. جراح بینی خوب و ماهر دکتر سپنج در تهران ، پس از معاینه کامل در ابتدا درمان با دارو را پیشنهاد می کند . طی روند درمانی مصرف دارو که به جهت بهبود عفونت سینوس ها انجام می پذیرد ، پزشک نوعی اسپری که حاوی کورتون می باشد را تجویز می کند.

البته امکان دارد این روش برای درمان پولیپ بینی در همه اشخاص جواب ندهد و نیاز به متد های دیگر باشد. ممکن است که آلرژی به ترکیبات و خوراکی های خاصی یا حساسیت های فصلی باعث بروز این عارضه شده باشند که در این صورت باید روند درمانی در راستای رفع حساسیت صورت بگیرد. اگر روش های دارویی بر روی شخص نتیجه نداشته باشد پزشک روش جراحی بینی را پیشنهاد می دهد.

 

پولیپ بینی

چگونه می توان عارضه پولیپ را تشخیص داد؟

عارضه پولیپ دارای علائم مختلفی می باشد ، در جلسات مراجعه به پزشک پس از بررسی علائم شما ممکن است ، سرما خوردگی تشخیص داده شود ، اما در صورت مصرف برخی دارو ها و عدم بهبود لازم است تا آزمایشاتی را که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم انجام دهید.

آندوسکوپی: در برخی موارد پزشک توصیه می کند برای تشخیص قطعی پولیپ بینی ، افراد تحت آندوسکوپی بینی قرار گیرند. طی این آزمایش لوله ای باریک که در انتهای آن یک دوربین متصل شده است ، از طریق مجاری بینی وارد ساختار داخلی بینی می شود. با وجود این دوربین پزشک داخل بینی و سینوس ها را به طور کامل بررسی می کند.

سی تی اسکن: با دریافت عکس های به دست آمده از سی تی اسکن ، جراح بینی خوب و با تجربه در تهران دکتر شروین سپنج ، می تواند اندازه و محل دقیق پولیپ را به راحتی و حتی در قسمت های عمیق سینوس تشخیص دهد.

آزمایش آلرژی: در این تکنیک از تشخیص پولیپ ، پزشک از تست آلرژی استفاده خواهد کرد. با قرار دادن قطرات آلرژی بر روی پوست ساعد و قسمت های بالایی کمر ، با تغییر وضعیت پوست ، علائم آلرژیک مورد بررس قرار می گیرد.

نکته: در برخی مواقع ممکن است جراح بینی به جای آزمایشات پوستی ، با بررسی آزمایش خون ، آنتی بادی های خاص را مورد بررسی قرار دهد.

آزمایش فیبروز کیستیک: با وجود ابتلای کودکان به پولیپ بینی ، جراح برای تشخیص دقیق آن از آزمایش فیبروز کیستیک استفاده خواهد کرد. ابتلا به این عارضه در کودکان به علت عوامل ارثی و مادرزادی می باشد ، که غدد تولید کننده مخاط ، اشک و عروق ، بزاق و موارد دیگر را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. در این پروسه با استفاده از تعریق و میزان نمک موجود در آن عارضه تشخیص داده می شود.

 

پولیپ بینی

نحوه انجام جراحی

بهترین جراح بینی تهران دکتر سپنج ، به روش جراحی آندوسکوپی ، پولیپ بینی را برطرف می سازد. بدین صورت که یک لوله باریک به نام آندوسکوپ که در انتهای آن یک لنز یا دوربین کوچک متصل است را به حفره سینوسی وارد می کند.

سپس با بکارگیری ابزار ظریف جراحی ، پولیپ ها و دیگر عوامل مسدود کننده را از آن جا خارج می سازد. بعد از انجام جراحی از انواع سرم نمکی و اسپری برای شستشوی داخل بینی استفاده کنید ؛ زیرا از شکل گیری دوباره پولیپ ها جلوگیری خواهد کرد. در حقیقت این روش و استفاده از داروهای ضد حساسیت احتمال ابتلای مجدد به این ناراحتی را بسیار کاهش می دهند.

ریکاوری

پس از جراحی پولیپ بینی ، جراح بینی باتجربه در تهران دکتر شروین سپنج چند جلسه را برای ویزیت و بررسی روند بهبودی تعیین می کند. شما موظف هستند که در روزهای تعیین شده در مطب دکتر حضور یابید. خونریزی خفیف بعد از عمل ، در مدت ریکاوری ، امری طبیعی است که طی چند هفته برطرف می شود. با گذشت چند روز حال شما رو به بهبودی می رود اما بهتر است یک هفته از محل کار خود مرخصی بگیرید و استراحت نمایید. بعد از اینکه جراحی پولیپ را انجام دادید خیلی مهم است که برای جلوگیری از بازگشت مجدد ان مراقبت هایی را به عمل بیاورید.

استفاده از اسپری کورتیکواستروئید: این اسپری می تواند در کاهش تورم بعد از جراحی بسیار کمک کننده و موثر باشد بهترین جراح بینی تهران دکتر سپنج با توجه به نیاز شما ممکن است این دارو یا داروهای دیگری را بعد از جراحی برایتان تجویز کند.

از یک مرطوب کننده هوا استفاده کنید: هنگامی که هوا در محیط خشک شود که این اتفاق مخصوصا در زمستان بسیار شایع می باشد. یک مرطوب کننده هوا می تواند برای باز کردن مسیر تنفسی بسیار موثر واقع شود و جریان مخاطی را در سینوس ها بهبود ببخشد. جلوگیری از هرگونه انسداد بینی و عفونت می تواند از بازگشت پولیپ بینی پیشگیری کند.

استفاده از اسپری های بینی: اسپری های بینی می تواند به باز شدن راه تنفسی بینی بسیار کمک کند از عفونت جلوگیری کند شستن سینوس ها و حفره های بینی می تواند در جلوگیری از بروز عفونت و تسریع در ریکاوری بعد از جراحی این ناراحتی بسیار موثر باشد.

پرهیز از قرارگرفتن در معرض آلرژن ها : گرد وغبار، دود سیگار ، آلودگی هوا و آلرژن های معمول از جمله موارد عفونت در کانال های بینی و سینوس ها می باشد از هرچیزی که فکر می کنید ممکن است نسبت به آن حساسیت داشته باشید دوری کنید.

کنترل آلرژی: درمان آلرژی می تواند تاثیر بسیار خوبی بر دوباره به وجود نیامدن پولیپ ها و عدم تورم سینوس ها داشته باشد.هرگونه آلرژی را جدی بگیرید و هرچه سریع تر درمورد درمان آن اقدام کنید. استفاده از روغن درخت چای و درمانهای خانگی ممکن است برای بهبود وضعیت پولیپ ها به شما پیشنهاد شود اما تاکنون نشانه های مبنی بر درمان از این طریق پیدا نشده است.

رعایت بهداشت فردی: شستن مرتب دست ها با آب و صابون می تواند از بروز هرگونه عفونت ویروسی و باکتریایی جلوگیری می کند.

عوارض بعد از عمل پولیپ بینی

این عمل نیز همانند دیگر جراحی ها به طور کامل بدون عوارض و خطرات نیست ، و ممکن است مشکلات زیر را برای بیمار به دنبال داشته باشد :

خونریزی: به طور معمول بعد از انجام این جراحی شخص دچار خونریزی می شود.اگر میزان خونریزی خیلی زیاد باشد فرد باید با پزشک خود تماس بگیرد.

سردرد: برخی افراد بعد از انجام این عمل ، سردرد نسبی را تجربه می کنند. اگر این سردرد ها با مسکن کنترل نشد ، مشورت با پبهترین جراح بینی تهران دکتر سپنج ضروری است.

 

پولیپ بینی

 

چگونه می توان از ابتلا مجدد به پولیپ بینی پیشگیری کرد؟

برای آن که جراحی انجام شده روشی دائمی و موثر باشد بهتر است ، تمامی بیماری های زمینه ای از جمله آسم و آلرژی درمان و کنترل شود. همچنین بسیار توصیه می شود که بیمار از قرار گرفتن در محیط های آلوده ، گردو غبار و آلاینده ها ، گاز های شیمیایی و غیره خودداری کند. بهتر است در روند پیشگیری از بازگشت مجدد پولیپ و التهابات ناشی از ان فضای خانه را با استفاده از دستگاه های مخصوص مرطوب نگه دارید. شست و شوی مرتب بینی با سرم های مخصوص و یا آب نمک هم از جمله موارد ضروری و موثر در از بین بردن آلرژی و محرک های پولیپ بینی بوده ، که می توانید روزانه از آن ها استفاده کنید.

چه افرادی بیشتر در معرض پولیپ قرار می گیرند؟

بانوان: بروز این عارضه در خانم ها بسیار شایع تر از آقایان می باشد.

میانسالان: به طور کلی افراد میانسال و بالای 40 سال بسیار در معرض ابتلا به این مشکل می باشند.

کودکان و نوجوانان : عوامل گوناگونی می تواند در بروز پولیپ بینی در کودکان موثر باشد مانند ، ابتلا کودکان به آسم ، وجود مشکلات تنفسی و زکام و همچنین ارثی بودن این بیماری از موارد شایع بوده که کودکان و نوجوانان را مبتلا به این نوع پولیپ می کند.

آیا بعد از جراحی پولیپ امکان برگشت آن وجود دارد؟

بله امکان برگشت پذیری پولیپ بینی بعد از عمل جراحی ممکن است رخ دهد. در صورتی که بیمار آلرژی ، آسم و مراقبت های ضروری بعد از جراحی را به درستی رعایت نکند ، این عارضه برگشت پذیر خواهد بود.

در صورت عدم درمان افراد با چه عوارضی رو به رو خواهند شد؟

  • واکنش شدید به آسپرین
  • بروز فیبروز کیستیک در افراد
  • حساسیت شدید به تمامی قارچ های معلق در هوا
  • بروز تورم و انسداد مجاری تنفسی و در نهایت مبتلا شدن بیمار به آسم
  • ابتلا به سندروم چورگ اشتراوس، که در التهاب عروق خونی نقش دارد.

درمان پولیپ بینی با قطره ها و قرص های استروئیدی

اگر به دنبال راه حلی برای رفع پولیپ بینی هستید، اما از جراحی می ترسید، باید به یک متخصص گوش و حلق و بینی خوب مراجعه کنید.  پزشک متبحر پس از انجام آزمایشات لازم و اطلاع از مشکل شما بیماران عزیز ، استفاده از قرص و استروئیدها را برای کنترل و درمان این عارضه ، توصیه می کند. این درمان نقش بسیار مهمی در کنترل و جلوگیری از گسترش پولیپ دارد که می تواند به بهبود و تسریع روند بهبودی بیماران کمک کند. اگر درمان شما با استروئیدها، به ویژه قطره ها، آنطور که فکر می کنید نیست ، پزشک ، استفاده از دارو را توصیه می کند. بهتر است به توصیه های پزشک گوش دهید و از درمان دارویی صحیح و مصمم استفاده کنید تا تاثیر مثبت آن را ببینید.

ذکر این نکته ضروری است که قرص های استروئیدی شدت التهاب را تا حد زیادی کاهش داده و کنترل می کند و این امر به بهبود علائم و وضعیت بیمار کمک زیادی می کند. در واقع باید بیان کرد که مصرف استروئیدها بسیار محدود و خطرناک است، یعنی باید زیر نظر یک متخصص مجرب و خبره استفاده شود تا در نهایت بیماران دچار مشکل نشوند

جلوگیری از ابتلا به پولیپ بینی

با توجه به این راهکارها می توانید از  عود پولیپ بینی جلوگیری کنید: پزشک پس از درمان پولیپ. یک سری توصیه و درمان در زمینه کنترل این موارد به شما می دهد که برای جلوگیری از عود پولیپ ها باید با بیشترین دقت عمل کنید. شایان ذکر است اگر پس از درمان پولیپ نمی توانید با رعایت مراقبت های لازم بیماری را کنترل کنید، باید به پزشک خود مراجعه کرده و این موضوع را با وی در میان بگذارید تا در صورت نیاز سایر دستورالعمل های مراقبتی شما را ارائه دهد. هنگام درمان پولیپ بینی باید از قرار گرفتن در معرض محرک هایی همچون استنشاق مواد مضر مانند دود تنباکو، گرد و غبار، گازهای شیمیایی و بخارات عمومی خودداری کنید .پس از درمان پولیپ بینی ، سعی کنید اتاق را خنک نگه دارید تا هوا مرطوب شود و از التهاب و گرفتگی بینی جلوگیری شود. برای کمک به رفع گرفتگی بینی و پاکسازی آن ، از آلرژن ها و سایر محرک ها ، از سرم پاک کننده یا محلول نمکی نیز می توانید استفاده کنید.

هزینه عمل پولیپ چقدر است ؟

قیمت انجام جراحی پولیپ با توجه به شدت آن، دستمزد پزشک ، هزینه داروها و آزمایشات و غیره مشخص می شود. برای آگاهی از هزینه های درمانی و جراحی باید به جراح بینی خوب و باتجربه در تهران دکتر شروین سپنج مراجعه کرد. برای انتخاب پزشک مناسب جهت انجام عمل جراحی پولیپ بینی بهتر است پزشکی را انتخاب کنید که از تجربه و دانش کافی برای انجام این عمل برخوردار باشد و از مراجعه به افراد کم تجربه جدا خودداری کنید.

سوالات متداول در رابطه با پولیپ بینی:

  • چه مدت طول می کشد تا پولیپ ها رشد کنند؟

بازه زمانی دقیق برای رشد مجدد پولیپ ها قابل تشخیص و دقیق نیست. این پروسه ممکن است چند ماه طول بکشد. برای مثال مطالعه ای که در سال 2017 انجام شد، اثبات کرد که در 35 درصد افراد، بازگشت و عود مجدد پولیپ ها ،6 ماه پس از درمان یا جراحی اتفاق می افتد.

  • آیا تنها راه درمان پولیپ ها جراحی است؟

برای درمان پولیپ ها در مرحله اول، از اسپری های استروئیدی بینی استفاده می شود. در صورتی که پس از دو هفته این داروها موثر واقع نشوند، پزشک متخصص جراحی کردن را به بیماران پبشنهاد می کند. البته تنها راه حل قطعی برای حذف و از بین بردن کامل این زائده ها، انجام جراحی بینی است.

  • آیا جراحی پولیپ بینی می تواند اندازه بینی را تغییر دهد؟

در برخی موارد خاص که پولیپ بینی بیش از حد بیرون زده و بزرگ شده، باعث تغییر اندازه و بزرگ شدن بینی می شود. زمانی که با جراحی، فرد پولیپ های بینی اش را بر می دارد.بینی به اندازه نرمال و طبیعی خودش باز میگردد.

  • آیا سپتوپلاستی می تواند ظاهر بینی را بهبود ببخشد؟

سپتوپلاستی به خودی خود برای تغییر شکل بینی کاربرد ندارد و تنها برای حذف و از بین بردن پولیپ ها استفاده می شود اما در صورتی که بیمار مایل باشد علاوه بر درمان پولیپ ها، شکل و شمایل بینی خود را هم تغییر دهد و ایرادات فیزیکی و ظاهری بینی خود را برطرف کند، می تواند همزمان با سپتوپلاستی، جراحی زیبایی بینی انجام دهد که به آن سپتورینوپلاستی می گویند.

  • انجام جراحی پولیپ بینی چقدر زمان بر است؟

به طور میانگین جراحی پولیپ بینی حدود 30 دقیقه یا بیشتر زمان بر است. اما بسته به محل قرارگیری و اندازه پولیپ ها، این زمان می تواند کمتر یا بیشتر شود. عموما بیماران بعد از اتمام جراحی، همان روز به منزل بر می گردند.