پروسه ای که طی آن خارج کردن و حذف لوزه ها صورت می پذیرد ، جراحی لوزه یا تونسیلکتومی نامیده می شود. لوزه ها اعضایی از سیستم ایمنی هستند که محل قرارگیری شان در قسمت انتهایی گلو می باشد. لوزه ها بعضی وقت ها برای افراد مشکل ساز می شوند که در این شرایط برداشتن آنها می تواند دررفع مشکل موثر باشد. البته بد نیست بدانید که خارج کردن آن ها خطرناک نیست و باعث بالا رفتن امکان عفونت نخواهد شد. در ادامه مقاله تونسیلکتومی ، با دکتر شروین سپنج بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی همراه باشید.
بهترین کاندیدای جراحی لوزه
کاندیدای مناسب برای انجام این عمل معمولا کودکانی هستند که اغلب مشکلاتی چون عفونت های مکرر و سوزش دائمی گلو ،خروپف شدید و اختلالات تنفسی در خواب دارند. البته این جراحی تنها منحصر به کودکان نیست و بزرگسالان با مشکلات مشابه نیز، امکان انجام این عمل را دارند.البته با بالا رفتن سن، ریسک عمل و دوره ریکاوری متفاوت خواهد بود .
آمادگی برای جراحی لوزه
برای انجام این عمل لیستی از آمادگی ها وجود دارد که شما ملزم به انجام آن می باشید :
- در قدم اول باید پزشکی که در زمینه این نوع جراحی تخصص لازم را دارد و جراحی های موفقی انجام داده است را بیابید .
- سپس برای معاینه و مشاوره به مطب پزشک می روید ، از مشکلاتی که لوزه ها برایتان بوجود آورده اند صحبت می کنید و پزشک توضیحاتی را درباره پروسه عمل به شما خواهد داد . از شما درباره تاریخچه بیماری ها و یا داروهایی که مصرف می کنید سوال خواهد کرد .
- دستورالعمل های پزشک را پیش از جراحی باید به خوبی اجرا کنید ، در صورتی که نیاز به قطع دارو یا پرهیز غذایی وجود دارد حتما به آن عمل کنید.
- معمولا پیش از پروسه عمل نیاز به رعایت 8 ساعت ناشتایی دارید.
پروسه جراحی لوزه
این پروسه معمولا 20-30 دقیقه به طول می انجامد و بدلیل بی حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی شخص دردی را هنگام جراحی متحمل نخواهد شد.
اغلب در این عمل به طور کلی لوزه ها برداشته می شوند و قسمتی از آن ها باقی نمی ماند. جراحی لوزه به روش های مختلفی صورت می پذیرد که در زیر به آنها اشاره می شود.
الکتروکاتری
در این روش با استفاده از گرما ،اصطلاحا لوزه ها با سوزاندن برداشته می شوند و خونریزی نیز با همین روش متوقف خواهد شد.
استفاده از تیغ جراحی
در این متد جراحی لوزه ها و برداشتن آن به وسیله یک چاقوی جراحی انجام می پذیرد و پزشک سپس به وسیله بخیه و یا استفاده از گرما خونریزی را متوقف می کند.
امواج التروسونیک
از این روش نیز برای خارج کردن لوزه ها و قطع خونریزی به طور همزمان استفاده می شود.
بعد از جراحی لوزه چه اتفاقی می افتد ؟
- بعد از انجام عمل شما به اتاق ریکاوری فرستاده می شوید و تمامی موارد لازم نظیر فشار خون و ضربان قلب توسط پزشک یا پرستار چک می شوند و به دلیل سرپایی بودن پروسه، در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد می توانید به منزل بازگردید .
- برخی از افراد به دلیل داشتن شرایط و بیماری های خاص و وجود پیچیدگی هایی در جراحی نیاز به بستری دارند.
عوارض احتمالی جراحی لوزه - جراحی لوزه یکی از معمول ترین عمل ها می باشد ، اگرچه ممکن است در مواردی خاص عوارضی نیز برای برخی از اشخاص وجود داشته باشد .
- این عوارض می توانند حساسیت به مواد بیهوشی ،خونریزی در محل جراحی، تورم ، عفونت ها ،تب شدید و وجود مشکلات تنفسی باشند.
فواید جراحی لوزه
خارج کردن لوزه ها می تواند فواید فراوانی داشته باشد .مهم ترین فایده آن ، کاهش عفونت های پی در پی در گلو است .
از این جهت فرد دیگر نیازی به مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک و مراجعه مداوم به پزشک نخواهد داشت.معمولا سلامت عمومی در این اشخاص افزایش می یابد.
حل مشکلات تنفسی و بهبود معضلاتی چون خرو پف به هنگام خواب نیز می تواند از مزایای این عمل باشد.
پروسه بهبودی جراحی لوزه چه میزان به طول می انجامد ؟
معمولا زمان بهبودی در بین افراد متفاوت می باشد . مصرف به موقع داروها و دستورالعمل های تجویزی پزشک این روند را تسریع خواهد بخشید.
- درد اغلب سه الی چهار روز بعد از جراحی کاملا معمول است البته ممکن است درد تا دوهفته ادامه داشته باشد ودر هنگام صبح شدت ان افزایش یابد . برای حل این مشکل معمولا پزشک برای اشخاص مسکن تجویز می کند .
- معمولا در محلی که لوزه ها برداشته می شود نوعی تغییر رنگ بوجود می آید که اغلب بعد از گذشت سه هفته این موضوع برطرف خواهد شد.
- بعد از انجام جراحی نیاز به استراحت به مدت یک هفته خواهید داشت و دو هفته باید فعالیت های سنگین را کنار بگذارید.
- امکان بروز عوارض پس از جراحی تا 10 روز پس از عمل همچنان وجود خواهد داشت .
- زمانی که خواب کافی داشته باشید ، درد نداشته باشید و نیازی به مصرف مسکن ها وجود نداشته باشد ، می توانید به محل کار خود بازگردید .در مورد بازگشت کودکان به مدرسه نیز همینگونه است.
چه رژیم غذایی بعد از انجام جراحی لوزه پیشنهاد می شود ؟
- کلیدی ترین نکته پس از انجام این جراحی مصرف مایعات و هیدراته نگه داشتن بدن است.مصرف غذاهای سرد و نرم نیز تا یک هفته پس از جراحی توصیه می شود .
- از مصرف غذاهای تند و داغ خودداری کنید .
- میوه و سبزیجات را حتما در برنامه غذایی خود قرار دهید. بهتراست از میوه و سبزیجات نرم استفاده کنید.
- غذاها و نوشیدنی هایی چون : بستنی ،آب و آبمیوه های طبیعی ،اسموتی ، ماست ،پودینگ ، سیب زمینی و
- تخم مرغ نرم شده می تواند گزینه های غذایی مناسبی بعد از جراحی لوزه باشد .
چه هنگامی عوارض عمل لوزه خطرناک هستند و باید با پزشک تماس گرفت ؟
- خونریزی شدید از دهان
- تب بالایی که با مصرف استامینوفن قطع نشده است .
- احساس خشکی شدید در دهان
- دردی که بهبود نمی یابد.
- اختلالات شدید تنفسی
در نظر داشته باشید که این عوارض نادر هستند و در صورتی که این جراحی را نزد بهترین جراح لوزه تهران انجام دهید کمترین عارضه ممکن را تجربه خواهید کرد.
مناسب ترین زمان برای جراحی لوزه
انجام این جراحی برای کودکان در هر فصل و زمانی امکان پذیر است ، اما به اعتقاد برخی از متخصصان انجام جراحی لوزه در فصل تابستان و یا پاییز مناسب تر است. در ادامه به توضیحاتی در این باره خواهیم پرداخت:
فصل مناسب برای جراحی لوزه
انجام این جراحی در فصل گرم تر سال به بیمار اجازه می دهد که بهبودی در محیطی گرم و خشک صورت گیرد ، چرا که در هوای خنک بدن آمادگی بیشتری برای مبتلا شدن به عفونت را دارد.
تعطیلات زمان مناسبی برای جراحی لوزه
توصیه می شود جراحی لوزه خود را با توجه به نظر پزشک در زمانی برنامه ریزی کنید که چند روز تعطیلات در پیش روی خود داشته باشید ، چرا که اینگونه می توانید استراحت کنید و بعد از آن به روتین سابق زندگی خود باز گردید.
آیا بعد از جراحی لوزه تغییر صدا رخ می دهد؟
پس از جراحی لوزه خصوصا در کودکان ، امکان دارد تغییر صدا رخ دهد که اصلا جای نگرانی نیست وبا گذشت مدت زمان کوتاهی این موضوع برطرف خواهد شد ، اما در برخی مواقع شاید کودک به گفتار درمانی برای بهبود صدای خود نیاز داشته باشد که در این مورد نیز با گذراندن جلسات گفتار درمانی بهبودی برای صدای کودک ایجاد خواهد شد.
انواع عفونت های لوزه
ویروسی: در این مواقع بیمار به نوع عفونت ویروسی لوزه مبتلا شده است و سرفه های مکرر ، احساس درد و سوزش در گلو از عوارض این بیماری است که با مراجعه به پزشک و مصرف یک دوره دارو برطرف خواهد شد و معمولا بیمار نیازی به جراحی لوزه برای درمان نخواهد داشت.
باکتریایی: طول دوره ابتلا به نوع عفونت باکتریایی لوزه معمولا طولانی تر از دوره ویروسی آن خواهد بود و باید اشاره کرد که این عارضه با دارو ، درمان نخواهد شد و در صورتی که جراحی لوزه به موقع صورت نگیرد اثرات مخربی بر روی عملکرد سینوس های بیمار خواهد گذاشت.
آیا کودکان که دچار لوزه شده اند می توانند جراحی لوزه انجام دهند ؟
بله، در برخی موارد، کودکان مبتلا به لوزه می توانند تحت عمل جراحی لوزه ( تونسيلکتومی ) قرار بگیرند.
جراحی لوزه یک عمل جراحی رایج برای کودکان است ، اما معمولاً فقط در صورتی انجام می شود که عفونت های لوزه مکرر و شدید داشته باشند یا انسداد مجرای هوایی را تجربه کنند.
آیا می توان در هر سنی جراحی لوزه انجام داد ؟
در گذشته، تونسيلکتومی ( برداشتن لوزه ها ) یک عمل جراحی رایج برای کودکان بود. با این حال ، با توجه به اینکه لوزه ها نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن دارند ، تمایل به انجام این عمل در کودکان به طور قابل توجهی کاهش یافته است.
امروزه، تونسيلکتومی معمولاً فقط برای بزرگسالانی که عفونت های لوزه مکرر و شدید دارند یا انسداد مجرای هوایی را تجربه می کنند، انجام می شود.
چه عواملی می توانند بر تصمیم جراحی لوزه در بزرگسالان تأثیر بگذارند ؟
- سابقه عفونت لوزه : اگر سابقه عفونت های لوزه مکرر و شدید دارید که به درمان های دیگر مانند آنتی بیوتیک ها یا داروهای ضد التهاب پاسخ نمی دهند ، ممکن است کاندیدای تونسيلکتومی باشید.
- انسداد مجرای هوایی : اگر لوزه های شما بزرگ شده و باعث انسداد مجرای هوایی شما شده باشد، ممکن است دچار مشکل در تنفس، به خصوص در هنگام خواب شوید. این می تواند منجر به آپنه خواب شود ، یک اختلال جدی که می تواند منجر به مشکلات سلامتی مانند خستگی در طول روز ، افزایش فشار خون و افزایش خطر بیماری قلبی شود.
- سایر مشکلات : در برخی موارد ، تونسيلکتومی ممکن است برای درمان سایر مشکلات مانند سنگ لوزه ( توده های سختی که از مواد معدنی و بقایای سلولی تشکیل شده اند ) یا تومورهای لوزه انجام شود.